Ervaring Merk in beeld - module 1, 2 en 3


Interview met Caroline Smits
Topfit in Arbeid


 

Hoe heb je het programma Merk in Beeld beleefd, Caroline? Je sprak over kunst. Dat is wel een heel groot compliment. Kun je daar iets meer over zeggen?
Ja, ik vind dat je echt iets heel kunstigs doet. Je kunt, zoals ik het zie heel veel items, invalshoeken en lagen met elkaar verbinden. Dat het klopt, dat het in elkaar past en dat het ook nog begrijpelijk is, zodat de ander het kan volgen en begrijpt waar je naartoe wilt. Het is de bekende puzzel die je oplost, maar ik bedoel het eigenlijk nog specifieker.

Wat heeft Merk in Beeld je gebracht?
Ongelofelijk veel concreetheid in iets wat voor mij nog onduidelijk was en wat jij noemt: ‘Het onbenut potentieel'. Dus, wat is dat, hoe vertaalt zich dat en wat betekent dat in de praktijk. Het is verfijnd en verrassend hoe jij dat in elkaar schuift. Jij hebt er natuurlijk een beeld bij hoe dat werkt. Ik ken die werkwijze niet, dus ik ben verrast hoe jouw werkwijze is.

Als je naar mij kijkt, wat is dan mijn sterke kant daarin? Wat zie je mij doen?
Jij kunt heel actief luisteren en scherpe vragen stellen, waarbij je mij mezelf laat zijn. Je helpt mijn gedachten te formuleren, door specifieker door te vragen. Je stopt het als het even niet werkt en je kiest dan een andere aanvliegroute. Je bent daar met je gevoel bij en daarmee kun je het goed doseren en afstemmen op de ander.

Heeft Merk in Beeld je ook persoonlijk iets gebracht? Je had het over: 'Het gaat lopen, ik merk dat er iets op gang komt'. Heeft dat ook met je persoon te maken?

Ja zeker. Ik ben er me van bewust dat ik mijn visie eigenlijk verbreed heb op mijn mogelijkheden. Die voelde ik ergens wel, maar ik heb nooit bedacht dat ik daar iets mee zou kunnen doen of gaan doen. Jij hebt het zo concreet gemaakt, dat ik ga geloven wat jij bedoelt.

(Lachend) Je gelooft het bijna, hè!
-)) Ja en vooral dat ik daar ook op durf te vertrouwen, dat is belangrijk. Dat het echt iets van mij is en niet door jou verzonnen. Dat ik daar iets mee mag gaan doen. Jij geeft het zo’n stevige basis dat ik er bijna niet omheen kan. Dat wil ik ook niet, want ik geloof erin dat het echt kan. Het moet nog wel verder opgetuigd worden, dat ik ook echt gá. Ik ben nu bezig met een voorzichtig begin in de praktijk. Dat heeft ook tijd nodig.

En het laatste stukje, de Opmerkelijke Methode, ik had het idee dat die wel aansloot bij jou.
Het is een unieke oplossing en vooral omdat het ook een intuïtieve ingeving is geweest, zo van: 'Dit zou het kunnen zijn'. Denk ook dat het komt, omdat je er in tussentijd heel intensief mee bezig bent. In de tijd dat je het omzet in tekst, zet het bij jou ook iets in beweging. Dat is heel bijzonder. Daarmee ben je sowieso heel betrokken en toegewijd om het tot iets goeds te brengen, maar het is natuurlijk ook energie. En als je mijn energie daar dan bij gebruikt dan komt het tot een geheel. Ik denk dat er maar weinig mensen zijn die werken zoals jij werkt. Het is echt uniek hoor.

Tot slot, zou je samen kunnen vatten wat Merk in Beeld oplevert, voor mensen die nog twijfelen om het te gaan doen?
Merk in Beeld laat je zien wat je belangrijk vindt in je leven, wat je leuk vindt en waar je goed in bent. Je wordt geïnspireerd door jouw heldere, positief kritische kijk op dingen hebt en doordat jij verder kan kijken dan wat de persoon zelf op dat moment ziet. Kortom, het maakt je onbenut potentieel zichtbaar, dus het cognitieve stuk, praktisch en concreet, maar ook voelbaar.

Dankjewel, Caroline en veel succes!