Ervaring Merk in beeld - module 1, 2 en 3


Interview met Gerco Dijkgraaf
Inkooptrajecten Zorginstellingen


Op LinkedIn schreef je een mooie tekst, Gerco:

Dit zou iedere zelfstandige professional gewoon moeten doen!
Lian, dank je wel voor de inzichten en je professionele begeleiding.'


Zou je iets kunnen vertellen over de inzichten die je hebt gekregen?

Het zijn vooral eigenlijk inzichten in jezelf op allerlei vlakken die voorbij komen. Er komen veel nieuwe dingen bij en dat voelt natuurlijk voor een deel bekend omdat het over jezelf gaat, maar het komt nu allemaal in een samenhangend geheel bij elkaar. Het levert inzichten waar ik alleen nooit op was gekomen.

Ik weet nu wat ik echt wil voor mezelf en vooral wat ik doe voor een ander. Dat gaat niet over de geleverde dienst. Wat je zegt dat je verkoopt, is eigenlijk niet wat je verkoopt. Ik vraag het wel eens aan klanten, maar dan krijg je dat niet echt goed terug. Je USP hoef je niet meer expliciet te benoemen, want dat gebeurt automatisch. Nu weet ik echt wat ik verkoop.

Het laatste stuk over visie en missie is een waardevolle toevoeging. Ik merk dat ik door deze exercitie weet waar ik echt onderscheidend in ben, ten opzichte van anderen. Vooral mooi dat bij je missie het stuk passie erbij komt. Ik was al eerder aan het stoeien met de doelstelling voor mezelf. Dat is nu helder. Het heeft allemaal een plek gekregen en het geeft richting voor de toekomst, een houvast om steeds naar terug te keren.


Heb je al iets concreets in gedachten wat je gaat aanpakken nu?

Ik heb toevallig vanmorgen een tekening op het bord gezet. Ik wil mijn website veranderen, maar dat is meer een voortvloeisel daaruit. Het is nu één geheel, één verhaal en dat wil ik overal terug laten komen. Het inkooptraject, dat is eigenlijk 'het bouwen van de brug', daarna contractmanagement, dat is 'het onderhouden van de brug', met die vergelijkingen wil ik werken. Iemand moet dit grafisch voor mij vorm gaan geven. Ik ben er in elk geval over aan het nadenken hoe ik dat kan uitbuiten in communicatie en marketing. In dit concept past het allemaal bij elkaar. Hiermee ga ik mijn dienstverlening vormgeven, de basis, de rode draad waaraan ik alles kan ophangen.

Je zei op een gegeven moment: ‘Ik ben heel blij dat ik het heb gedaan!’ Heeft het je ook nog iets meer opgeleverd?

Ik was aan het zoeken welke kant het op moet. Het geeft op de eerste plaats richting, doordat je ziet waar het eigenlijk echt over gaat, maar nu realiseer je je ook hoe je het anders doet dan anderen. Dat kun je nu meer uitbuiten door te benadrukken. Het geeft zelfkennis.

 
Wat vond je van de drie verschillende onderdelen van Merk in Beeld?

De eerste, de Merkscan, is sowieso heel zinvol, de cirkel die je daarvan hebt gemaakt. De vertaling naar de tweede module, de Roadmap voor content marketing is ook heel zinvol, maar ik vind het wel moeilijk om daar handen en voeten aan te geven. De derde module, met mijn visie en missie heeft me dat antwoord eigenlijk gegeven, hoe ik dat nu echt kan gaan gebruiken.
 

Je vond mijn begeleiding professioneel. Dat is leuk om te horen. Zou je dat kunnen toelichten?

Wat ik vooral ervaren heb en wat je vooral nodig hebt, is iemand die de goede vragen stelt. Dat deed jij. Met de exercitie om de missie en visie scherp te krijgen bijvoorbeeld, reageerde je later ook in de mail steeds weer met de goede vragen. Je vult het zelf niet in. Dat is altijd wel een kunst op zich. Je laat mensen tot inzicht komen.

Zou je de zin aan kunnen vullen: Merk Op …

Inzicht in je merk als zelfstandig professional.


Heb je nog een aanvullend idee voor mij?

Je wilt misschien dat grafische stuk niet meer, maar het geeft mensen wel houvast om een visie echt in beeld te hebben. Mocht je gaan werken met terugkomdagen, dan is het misschien interessant om dat te doen met bedrijven die stukken verder kunnen uitwerken en concrete vervolgstappen in marketing en communicatie kunnen zetten.

Dankjewel Gerco en veel succes!

PS: Wat me vooral blij maakte, was je mail waarin je schreef: 'Dit wordt trouwens ongeveer de tekst van mijn nieuwe website. Door jou weet ik eindelijk wat ik op moet schrijven :-)'. Zo gaaf, die tekst die je alvast zonder tekstschrijver had geschreven!